Od mehatronike do menadžmenta

Etika i moral

mehatronika | 20 Novembar, 2009 17:27

 

 

Teorija Miltona Friedmana

Nije bilo isto pre i posle pojave teorije Miltona Friedmana o etici i moralu u preduzeću.

Pre Friedmanove teorije postojala je Shareholder teorija. Odlika ove teorije je da su u nekom preduzeću menadžeri odgovorni samo akcionarima (vlasnicima) preduzeća i da im je jedini zadatak da obezbede profit. Stoga nije im bio važan način na koji će ostvariti profit, nego samo da ga ostvare. Dakle, npr. nije bilo bitno što prodaju pokvareno mleko i truju narud, nego je bilo bitno da se ono proda, i da se ostvari profit.

Tu apsurdnu teoriju nasledjuje Friedmanova Stakeholder teorija. Ona kaze da su menadžeri nekog preduzeća najmanje jednako odgovorni koliko vlasnicima preduzeća, toliko i radnicima u preduzeću, saradnicima, dobavljačima, kupcima proizvoda preduzeća ili korisnicima usluga i svima onima čiji se delokrug kosi sa delokrugom preduzeća kojim upravljaju. Dakle,odgovorni su prema svima podjednako. Sada postaje bitan i način na koji se dolazi do profita, u čemu se ogleda i veličina ove teorije i ovog autora...

Komentari

Re: Etika i moral

mandara | 20/11/2009, 21:04

Poslovna etika to mi zvuči od nekud poznato. Sve je to lepo u teoriji a dali se to primenjuje u praksi. Da li kompanije danas brinu o kupcima ili uopšteno stanovništvu - bitan je profit kao što si rekao, pa onda u čemu je razlika. Verovatno da je to danas lepo upakovano, tj. danas navodno svi brinu o svemu i svakome. A šta sa zagađenjem zivotne sredine itd... Teorija pravi pomak ali je nismo upotpunosti počeli da primenjujemo.

;))

mehatronika | 01/12/2009, 16:03

bas tako! Kao sto si rekao... ;))

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb