Od mehatronike do menadžmenta

Feed the World

mehatronika | 21 Novembar, 2009 00:07

 

Sa početkom zimskog semestra nove školske godine, izašao je novi zadatak iz robotike. Naziv zadatka je "Feed the World", ili na srpskom, po mom slobodnom prevodu, "Nahraniti svet".

 

 

 

Ideja zadatka je bila da robot sakuplja plodove te da ih odlaže na za to predviđno mesto, kako bi bili na jednom mestu dostupni ljudima za konzumiranje.

Sa slike se vide dve startne pozicije dvaju robota koji se međusobno takmiče u sakupljanju plodova, a samim tim i bodova. To su plava i žuta startna pozicija, odnosno plavi i žuti kvadrat u gornjim uglovima stola. Odatle istovremeno kreću roboti na posao. Koji sakupi više plodova odnosno bodova, u predviđenom vremenskom periodu, pobeđuje.

Posao robota je da na stolu veličine bilijarskog stola sakupljaju crvene loptice koje simbolizuju hranu u vidu paradajza, bele valjke koji simbolizuju plodove kukuruza, i da skida narandžaste lopte koje se nalaze na belim fiksiranim valjcima na izdignutom platou, koji simbolizuju narandže na drvetu. Sakupljene plodove potrebno je da robot odpremi na ono mesto koje mu je zacrtano. Sto znaci da robot koji kreće sa plave startne pozicije, plodove treba da odprema u kutiju sa plavom trakom na obodu, u suprotnom uglu stola, dok robot koji kreće sa zute startne pozicije treba da radi suprotno.

 Bodovanje se vrši shodno učinku robota, odnosno prema sakupljenim plodovima koji su odpremljeni i istreseni u kutije. Paradajz se smatra da ima 150g=150 bodova, kukuruz se smatra da ima 250g=250 bodova, a narandže 300g=300 bodova. Sabere se broj plodova i broj bodova koje oni nose, a pobeđuje robot koji ima više poena u odnosu na drugog robota.

Dodatno je važno da robot mora biti potpuno autonoman, dakle samostalan, da mora da se uklopi u određene dimenzije, nesme da bude opasan po protivničkog robota te da ga ugrozi, ošteti, razori i slično, kao sto nesme da ošteti ni sto na kojem se vrši takmičenje ili neke fiksirane prepreke, moraju za izradu da se koriste standardima predviđeni materijali, elementi, komponente itd. Jednostavno mora da se napravi robot koji odgovara ovom zadatku i postavljenim ograničenjima.

Detaljnije na zvaničnom sajtu: http://www.eurobot.org

Komentari

Re: Feed the World

barbie86 | 27/11/2009, 12:56

Hoce li biti sta ove godine od vas?

:D

mehatronika | 01/12/2009, 16:02

Bice, skoro sigurno! Samo jos malo para fali, ali nadam se da nece sve od para zavisiti!!! ;))

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb