Od mehatronike do menadžmenta

2. priznanje za Oktopod Studio - inovativno nastavno sredstvo

mehatronika | 28 April, 2010 02:17

OKTOPOD  STUDIO – inovativno nastavno sredstvo – dobitnik DIPLOME I ZLATNE PLAKETE na 11-oj međunarodnoj IZLOŽBI IDEJA, INOVACIJA I STVARALAŠTVA “INOST mladih ‘10” u Republici Srpskoj!!!

Savez inovatora Republike Srpske je u periodu od 18-21.4.2010.godine u Domu omladine Banja Luka organizovao 11-tu međunarodnu izložbu ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST mladih ‘10”. Studenti Fakulteta tehničkih nauka Milan Romić, Robert Kovač, Danilo Macanović i Petar Francišković, sa svojim projektom “Oktopod Studio – inovativno nastavno sredstvo”, dobitnici su diploma sa zlatnom plaketom.

 Detaljnije informacije na sajtu : www.oktopodstudio.com

 

 


 

1. priznanje za Oktopod Studio - inovativno nastavno sredstvo

mehatronika | 28 April, 2010 02:04

Oktopod studio - Inovativno nastavno sredstvo - 1. mesto na Smotri robotike i interfejs tehnologije!!

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Robert Kovač, Milan Romić, Danilo Macanović i Petar Francišković su sa svojim projektom "Oktopod studio" osvojili 1. mesto na Smotri robotike i interfejs tehnologije "ROBO-INT INVEST 2010" u Zrenjaninu.

 Detaljnije informacije na sajtu: www.oktopodstudio.com

Oktopod Studio - inovativno nastavno sredstvo - prioritet

mehatronika | 28 April, 2010 01:45

Deca danas odrastaju okružena računarima i tehnikom. Njima su neke stvari koje su za nas ne pojmljive, kristalno jasne i sasvim logične. Tehnika se razvija velikom brzinom i zato je neophodno da i mladi prate trend tehnološkog razvoja. I zato je prošlo  vreme kada su se na časovima tehničkog vaspitanja rezale šperploče, krivili limovi i koristili kartoni!

Oktopod Studio omugućuje mladima da se sretnu sa praktičnim problemima tehničke prirode i da ih rešavaju. Ako mladi, kroz jednostavne tehničke sisteme shvate princip rada senzora, LED osvetljenja i aktuatora (motora), kasnije će im biti jasan i princip rada složenijih tehničkih sistema. U ovome je srž Oktopod Studija, koji mlade uvodi u svet programiranja i upravljanja…

Detaljnije informacije na sajtu: www.oktopodstudio.com

 

Lista instrukcija

 

Oktopod Studio softver - Lista instrukcija

Oktopod Studio - inovativno nastavno sredstvo - primena

mehatronika | 28 April, 2010 01:34

  Studenti Mehatronike na Fakulteta tehničkih nauka pripremili su za svoje mlade buduće kolege Oktopod Studio - inovativno nastavno sredstvo. Oktopod Studio je namenjen mladima, počevši od dece u osnovnim školama za sticanje opšteg tehničkog znanja, za učenike srednjih škola koje nisu tehnički orjentisane za sticanje višeg tehničkog znanja, kao i za učenike tehničkih škola za sticanje znanja iz oblasti Elektrotehnike, Mehatronike, robotike i automatizacije. Ideja je da se umesto starog nastavnog programa uvede jedan inovativan, sadržajan i kreativan program, za primenu na časovima elektrotehnike, elektronike, informatike, robotike i drugih, te da se mladima omogući da prate trend tehničkog razvoja, da se sretnu sa problemima tehničke prirode, da ih rešavaju, sve u nadi da se što bolje pripreme za predstojeće studije.

Detaljnije informacije na sajtu: www.oktopodstudio.com 

 

Oktopod Combo Board

Na slici je predstavljen interfejs na koga mogu da se kace senzori, led osvetljenje, aktuatori (motori)....

Oktopod Studio - inovativno nastavno sredstvo - ideja

mehatronika | 28 April, 2010 01:10

Prateći situaciju u našem osnovnom i srednjem obrazovanju i prateći svetske trendove tehničkog razvoja, uvideli smo potrebu da našoj deci moramo da priuštimo sticanje savremenog opšteg i višeg tehničkog znanja, kroz jedan inovativan i kreativan projekat koji omogućava da se deca praktično sretnu sa mogućim problemima i da ih rešavaju.

Ubrzan razvoj tehnike omogućio je da ona bude pristupačna svima i otuda se susrećemo situaciom u kojoj deca odrastaju okružena računarima i tehnikom, a samim tim stiču dobre predispozicije da brzo uče i napreduju u tehničkom smislu ukoliko im se ponudi kvalitetan, sadržajan i zanimljiv program.

Projekat je pogodan za sticanje opšteg tehničkog znanja, za sticanje znanja iz oblasti elektrotehnike, automatizacije i programiranja. U paketu se nalaze softver, interfejs i periferne jedinice. Interfejs je predviđen za priključenje ulazno-izlaznih perifernih jedinica u vidu svetlosnih oznaka, alarmnih uređaja, prekidačke tehnike, senzora, robotske ruke i aktuatora kao izvršnih organa. Interfejsom se upravlja preko USB serijske komunikacije sa računara uz korišćenje softvera. Softver je prilagođen uzrastu dece kojima je namenjen. Prva dva nivoa su predviđena pretežno deci osnovnih škola gde za korišćenje projekta nije potrebno poznavati nikakav programski jezik, dok je treći, viši nivo predviđen za mlade koji su sebe pronašli u tehnici i koji žele da pored korišćenja tehnike znaju i njenu strukturu i programiranje.

Projekat je u stalnom razvoju i pruža fleksibilnost i u pogledu softvera, i interfejsa i ponuđenih perifernih jedinica. To znači da je korisnicima ostavljena mogućnost da sami profilišu svoj paket shodno svojim potrebama.

Detaljnije informacije na sajtu: www.oktopodstudio.com

 

"LILY" tek 6.

mehatronika | 28 April, 2010 00:27

Ekipa "LILY", koja je pre dve godina bila pobednik nacionalnog takmicenja u robotici EUROBOT Srbija 2008., ovoga puta se morala zadovoljiti tek 6-tom pozicijom.

Izgleda da strategija koju smo odabrali nije bila dobra. Stoga smo napravili robota koji nije bio dovoljno produktivan i nije mogao da konkurise ni za jedno od 3 mesta koja vode na EUROBOT 2010. u Svajcarsku.

Nadamo se da cemo sledece godine biti bolji i imati vise srece!

lili 6 kom
 
Stoje, sa leva na desno: Petar Franciskovic, Ivan Komjenic, Albert Nemet; cuce sa leva na desno: Robert Kovac, Milan Romic i Danilo Macanovic

 

EUROBOT Srbija 2010. - 1.mesto ekipa “Memristor”, 2. “Zwer”, 3.”Optimus”

mehatronika | 28 April, 2010 00:10

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Na osmom nacionalnom takmičenju u robotici, koje je u subotu 24.4.2010.godine  održano na Spensu, prva tri mesta zauzele su ekipe sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i na taj način se plasirale na Međunarodno takmičenje EUROBOT 2010, koje će krajem maja biti održano u Rapersvilu u Švajcarskoj.
 

Ekipa “Memristor” sačinjena je pretežno od studenata sa Katedre za elektroniku, dok su članovi ostale dve ekipe studenti smera Mehatronika, robotika i automatizacija. Takmičenje su svojim prisustvom uveličale ekipe iz Francuske, “Supaero” sa univerziteta u Tuluzu i ekipa univerziteta u  Versaju. Ovogodišnji zadatak se zvao “Nahraniti svet” (“Feed The World”), a roboti su se nadmetali u sakupljanju crvenih lopti koje simbolizuju paradajz, žutih valjaka (kukuruz) i “branju” narandžastih lopti (pomorandže).

memristor

EUROBOT Srbija 2010.

mehatronika | 24 April, 2010 09:35

 

U subotu, 24.4.2010., sa pocetkom u 10h na Spens-u, odrzava se nase nacionalno takmicenje u robotici EUROBOT Srbija 2010. Na takmicenju, koje je otvorenog tipa, ucestvovace oko 20 ekipa, medju kojima ce biti i nekoliko njih iz inostranstva.

Ekipa "LILY" ce se takmiciti po drugi put. Nadamo se slicnim rezultatima kao prosli put. Dodjite da nas bodrite!! Stoje, sa leva na desno: Robert Kovac, Danilo Macanovic; cuce: Romic Milan, Petar Franciskovic; na slici nisu jos dva clana: Ivan Komjenic i Albert Nemet. (Dalje)

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje

mehatronika | 24 April, 2010 03:22

 

Ponovo se menadzer ekipe "LILY" namucio dok nije nasao sponzora koji bi odvojio materijalna sredstva za izradu novog robota. Da podsetim, ovogodisnji zadatak koji roboti treba samostalno da izvrsavaju je "Nahraniti svet", odnosno roboti beru narandzaste lopte koje simbolizuju narandze, sakupljaju crvene lopte koje simbolizuju paradajz i zute valjke koji simbolizuju kukuruze... Robot koji sakupi vise plodova za predvidjenih 90 sec, pobedjuje...Prve tri ekipe sa nacionalnog takmicenja predstavljaju Srbiju na Eurobot takmicenju u Svajcarskoj...

Logo AP Vojvodine

Na srecu, kao i pre dve godine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje je prepoznao perspektivu robotike i odvojio je materijalna sredstva neophodna za izradu robota. Ovom prilikom im se zahvaljujem na tome!!

Moral i etika

mehatronika | 21 Novembar, 2009 22:38

Umalo da zaboravim šta nam je asistent iz Etike i morala pričao na zadnjim vežbama. Prosto da ne poveruješ!!

 U jednoj od naših poznatih fabrike kafe nalazi se traka koja nosi kafu, na čijem kraju se ona pakuje. Tu na kraju trake se nalazi nekoliko radnih mesta, te ljudi rade na pakovanju kafe i sl. I sad, naravno da se traka ne može zaustaviti kako bi zaposleni izvršili nuždu. Tako bi fabrika gubila na profitu, pa je potrebno bilo naći neko kreativno rešenje. I mudri menadžeri su se lepo dosetili jednog inteligentnog rešenja. Naterali su radnike da nose pelene i u njih da vrše nuždu, kako bi traka uvek mogla da radi i da se ostvaruje profit!!

Sreća moja pa ne pijem kafu! Smučila mi se za ceo zivot! Gde je tu Etika i moral? Gde je tu ono ljudsko?

Još nešto. Recimo da sam ja mehatroničar i da treba da projektujem i napravim poluautomatizovanu traku za nošenje i pakovanje kafe. Sta ja treba da uradim? Da li ja trebam na svakom radnom mestu za pakovanje kafe da projektujem WC šolju, kako bi radnik sedeo na njoj u mesto na stolici i kako ne bi morao da nosi pelene dok obavlja svoj posao!!!!????

Tužno, tužno...

 


 

Pune ruke posla za menadžera ekipe "LILY"

mehatronika | 21 Novembar, 2009 12:33

Imajući u vidu da je izrada prvog robota "LILY" stajala oko 700 eura, a cena pobedničkog robota na Eurobot takmičenju je iznosila oko 7.000 eura, jasno je šta treba da obezbedi tim menadžer. To su pare.

I pored toga što imamo veliku i finansijsku i svaku drugu vrstu pomoći od Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, čiji smo i studenti, uvek smo u minusu. Fakultet nam pomaze, prvo u znanju, drugo u ostvarivanju kontakata, treće pomaže u plaćanju izrade robota, međutim većinu troskova snosimo mi sami. Put do takmičarskog mesta, takođe snosimo mi sami. O džeparcu da i ne pričamo. Jos i ako uspemo da uspostavimo neki kontakt sa ljudima iz privrede, svi nas podržavaju, govore kako je to lepo i korisno što radimo, ali sve se na tome završava. Obećanja ostaju samo obećanja. Čast izuzecima, ali malo ih je.

Zar je moguće da ljudi ne vide u robotici budućnost? Zar je moguće da ljude ne zanimaju ljudi? Zar je moguće da ljudi i dalje žele da eksploatišu ljude i teraju ih da rade u teškim uslovima poslove koje bi mogli roboti da odrađuju u mesto ljudi, štiteci ljudsko zdravlje koje je na prvom mestu?? Pa roboti su ti koji treba da zamene tipske poslove, koji čoveka ne vode nigde drugde nego do zaglupljivanja, a čovek treba da se bavi nečim inteligentnijim. Svest o značaju robotike izgleda da još nije doprla do mozgova naših ljudi. Ukoliko ima onih koji shvataju značaj robotike, a pri tome imaju i malo viška para i žele da pomognu, neka se jave.

E sad, kako da robot od 700 eura pobedi robota od 7.000 eura??  Odgovor na ovo pitanje je da je to moguće. I pored toga što naš robot nije sastavljen od složenih podsistema i pored toga što nije tako planiran da sakupi maksimalno moguć broj poena, on nije za bacanje. Naš robot se ogleda u jednostavnosti, predvidjen je da konstantno sakuplja zadovoljavajuci broj poena, bez greške i akcenat se stavlja na njegovu inteligenciju kao i inteligenciju celog tima. Tu se ponovo javlja uloga menadžera tima. Menadžer tima je dužan da skautira sve protivničke ekipe te da u srž zna kako one i njihov robot dišu, da zapisuje kako oni rade, kuda se kreću, koliko im vremena treba za manevar, a da te podatke iskoristimo prilikom izbora taktike, koje su unapred pripremljene, te da sa pogodnom taktikom u datoj situaciji služeći se lukavstvom, snalažljivošću, brzinom, nadmudrimo protivničkog robota ostavljajući ga u situaciji da ne može da uradi zamisljen posao...

Dakle, jasno je da menadžer ima pune ruke posla! Pored toga što je dužan da obezbedi finansijska sredstva i podatke o drugim ekipama skautirajući ih, njegov zadatak je i da učestvuje i pomaže u svim fazama izrade robota, od pravljenja konstrukcije do programiranja taktika, da uvodi funkciju kontrole u sve segmente izrade robota, koako se stvari ne bi prepustile slučaju, da učestvuje u odlučivanju, da obezbeđuje materijalna sredstva, uspostavlja kontakte, ugovara sastanke, prezentuje ekipu i robota,  organizuje odlayak na takmičarska mesta itd. itd. To će biti moja uloga u timu...ja sam ovaj levi, desno je programerWink

 

Mix i ja

 

  

 

"LILY" ponovo na okupu

mehatronika | 21 Novembar, 2009 09:59

Prisećajuci se gde smo sve bili poslednjih godina i ko nas je odveo tamo, shvatili smo jednu veliku stvar: da hoćemo ponovo da pravimo robota, da hoćemo da radimo ono što znamo i što volimo, da hoćemo da povratimo staru slavu, da hoćemo ponovo da pobeđujemo na raznim "frontovima", jer nema ničeg dražeg nego napraviti nešto, nešto što samo radi i pobeđuje, a nije ljudsko biće! "Rodiće" se novi robot "LILY", to je sad već definitivno. Ekipa je na okupu!

Videvši ovogodišnji zadatak za robotiku, "Feed the World", odmah se osmeh pojavio na našim licima. Nije bilo ni trenutka dvoumljenja da li opet krenuti iznova sa pravljenjem robota. Znanje stečeno pri pravljenju prvog robota "LILY", kao i iskustvo sa Nacionalnog takmičenja u robotici, Eurobot-a iz Nemačke i Kupa iz Rusije, uticalo je na to da se u našim glavama pojavilo mnoštvo ideja i da one ne prestaju, nego smenjuju jedna drugu. Međutim, lako ćemo se rešiti suvišnih ideja, jer ćemo i ovoga puta primeniti istu ideju vodilju koja je već proverena u prošlosti i koja je zadovoljila, a to je: Jednostavno rešenje, je najbolje rešenje!

Dakle, nije tajna da planiramo jednostavnog robota, sa jednostavnim  radnim jedinicama, da planiramo konstantno osvajati optimalan broj poena a ne maksimalno moguć broj poena, da zelimo laganog, brzog robota itd. To nije tajna. Tajna leži u onome što zovemo inteligencija robota, u kodovima koji ga pokreću i ne daju mu da se "zaglupi", tajna je i u stečenom znanju i iskustvu, tajna je i u timskom radu i organizaciji, postovanju vremenskih rokova itd. itd. To su naši aduti.

Činjenicu da je teško ponoviti iste, dobre rezultate dva puta za redom, planiramo pobiti sa više ulozenog vremena i truda u izradu i programiranje robota. I mada je robotika nepredvidiva, optimistični smo i uvek se nadamo najboljem. Želimo par stepenica više!

 

liliekipa

 

 

Feed the World

mehatronika | 21 Novembar, 2009 00:07

 

Sa početkom zimskog semestra nove školske godine, izašao je novi zadatak iz robotike. Naziv zadatka je "Feed the World", ili na srpskom, po mom slobodnom prevodu, "Nahraniti svet".

 

 

 

Ideja zadatka je bila da robot sakuplja plodove te da ih odlaže na za to predviđno mesto, kako bi bili na jednom mestu dostupni ljudima za konzumiranje.

Sa slike se vide dve startne pozicije dvaju robota koji se međusobno takmiče u sakupljanju plodova, a samim tim i bodova. To su plava i žuta startna pozicija, odnosno plavi i žuti kvadrat u gornjim uglovima stola. Odatle istovremeno kreću roboti na posao. Koji sakupi više plodova odnosno bodova, u predviđenom vremenskom periodu, pobeđuje.

Posao robota je da na stolu veličine bilijarskog stola sakupljaju crvene loptice koje simbolizuju hranu u vidu paradajza, bele valjke koji simbolizuju plodove kukuruza, i da skida narandžaste lopte koje se nalaze na belim fiksiranim valjcima na izdignutom platou, koji simbolizuju narandže na drvetu. Sakupljene plodove potrebno je da robot odpremi na ono mesto koje mu je zacrtano. Sto znaci da robot koji kreće sa plave startne pozicije, plodove treba da odprema u kutiju sa plavom trakom na obodu, u suprotnom uglu stola, dok robot koji kreće sa zute startne pozicije treba da radi suprotno.

 Bodovanje se vrši shodno učinku robota, odnosno prema sakupljenim plodovima koji su odpremljeni i istreseni u kutije. Paradajz se smatra da ima 150g=150 bodova, kukuruz se smatra da ima 250g=250 bodova, a narandže 300g=300 bodova. Sabere se broj plodova i broj bodova koje oni nose, a pobeđuje robot koji ima više poena u odnosu na drugog robota.

Dodatno je važno da robot mora biti potpuno autonoman, dakle samostalan, da mora da se uklopi u određene dimenzije, nesme da bude opasan po protivničkog robota te da ga ugrozi, ošteti, razori i slično, kao sto nesme da ošteti ni sto na kojem se vrši takmičenje ili neke fiksirane prepreke, moraju za izradu da se koriste standardima predviđeni materijali, elementi, komponente itd. Jednostavno mora da se napravi robot koji odgovara ovom zadatku i postavljenim ograničenjima.

Detaljnije na zvaničnom sajtu: http://www.eurobot.org

Etika i moral

mehatronika | 20 Novembar, 2009 17:27

 

 

Teorija Miltona Friedmana

Nije bilo isto pre i posle pojave teorije Miltona Friedmana o etici i moralu u preduzeću.

Pre Friedmanove teorije postojala je Shareholder teorija. Odlika ove teorije je da su u nekom preduzeću menadžeri odgovorni samo akcionarima (vlasnicima) preduzeća i da im je jedini zadatak da obezbede profit. Stoga nije im bio važan način na koji će ostvariti profit, nego samo da ga ostvare. Dakle, npr. nije bilo bitno što prodaju pokvareno mleko i truju narud, nego je bilo bitno da se ono proda, i da se ostvari profit.

Tu apsurdnu teoriju nasledjuje Friedmanova Stakeholder teorija. Ona kaze da su menadžeri nekog preduzeća najmanje jednako odgovorni koliko vlasnicima preduzeća, toliko i radnicima u preduzeću, saradnicima, dobavljačima, kupcima proizvoda preduzeća ili korisnicima usluga i svima onima čiji se delokrug kosi sa delokrugom preduzeća kojim upravljaju. Dakle,odgovorni su prema svima podjednako. Sada postaje bitan i način na koji se dolazi do profita, u čemu se ogleda i veličina ove teorije i ovog autora...

Još samo 7 fakulteta elektrotehnike u svetu

mehatronika | 20 Novembar, 2009 16:04

Čuo sam za frapantan podatak da je u svetu ostalo još samo 7 fakulteta elektrotehnike!! Međutim, to ne treba da čudi jer je tehnika i tehnologija munjevitom brzinom uznapredovala. Svakoga trenutka i svugde se desavaju inovacije i promene kao uslov zadrške konkuretske prednosti u odnosu na sledbenike.

Tako, nije više trend biti inženjer mašinstva, elektrotehnike, ekonomije... To je prošlost. Sada treba znati i jedno i drugo i treće itd. Sada su u trendu Mehatronika, Robotika, Menadžment i slične naučne i obrazovne oblasti, koje predstavljaju sintezu osnovnih oblasti proširenih novitetima. Ukoliko se prikupi više znanja i veština, iz različitih oblasti, to nam automatski pruža bolju sposobnost u rešavanju zadataka koje pred nas stavlja život.

Ovome u prilog stoje reklame i bilbordi pored puta na kojima se ne reklamira ni jedan novi elktrotehnički ili mašinski fakultet i sl, već more menadžerskih fakulteta i usmerenja koji predstavljaju  podršku stvaranju sopstvenog preduzetničkog biznisa...

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb