Od mehatronike do menadžmenta

Timski rad

mehatronika | 18 Novembar, 2009 18:47

4
Tražiti pomoć nije slabost!!! Tako nastaje progres jer ljudi timski rešavaju probleme!
U timu se nadoknađuju neke nesavršenosti ili slabosti koje pojedici mogu da imaju.
U timu su svi podređeni jedinstvenom cilju i  akcijama doprinose da se zajednički cilj ostvari.
Ujedinjenje, harmonija i jedinstvo članova čine veliku silu tima.

Šta sada rade članovi ekipe "LILY"?

mehatronika | 18 Novembar, 2009 18:05

Albert Nemet, koji je između ostalog, u ekipi radio mehaniku robota, nedavno se vratio sa Tehnikuma iz Beča, gde je bio na završnim studijama i radio na diplomskom radu. Oblast iz koje je birao temu diplomskog rada naravno je robotika - industrijska robotika.
Robert Kovač, koji je u ekipi "LILY" ,između ostalog, bio zadužen za elektroniku, nalazi se na Tehničkom fakultetu u Budimpešti, gde radi na projektima vezanim za elektroniku, robotiku i slično, gde će mu rezultati tih analiza sigurno poslužiti pri izradi diplomskog rada.
Programer ekipe "LILY", Milan Romić, radi na raznim projektima te polako privodi fakultet kraju. Zajedno sa Danilom Macanovićem, koji je student elektrotehnike na FTN-u, osnovao je "MD Tim" koji nam svima stoji na raspolaganju za rešavanje problema vezanih za Mehatroniku, Robotiku, Automatiku, Web dizajn itd.
Petar Francišković, menadžer ekipe "LILY", baveći se između ostalog organizovanjem ljudskih, finansijskih i drugih resurasa, pronašao je sebe u ovoj oblasti te je paralelno sa Mehatronikom upisao i Investicioni menadžment na FTN-u gde se usavršava i stiče dodatna znanja.

 

liliekipa

 

Stoji: Petar Francišković

Sede, sa leva na desno: Robert Kovač, Milan Romić, Albert Nemet

Mehatronika na Tehnikumu u Beču

mehatronika | 18 Novembar, 2009 17:53

tehnikum
 
Zahvaljujući dvoici gurua, Dekanu FTN-a  Iliji Ćosiću kao i profesoru Mehatronike na FTN-u Branislavu Borovcu, za studente završne godine Mehatronike, Fakultet tehničkih nauka je u novembru 2008 godine, organizovao stručnu posetu Tehničkom fakultetu Univerziteta u Beču, gde je za nas  bila  oraganizovana nastava na engleskom jeziku, kao i poseta proizvodnim firmama iz oblasti Mehatronike, Robotike i Automatizacije, izmedju ostalih firme ABB i Festo,  sve sa ciljem usavršavanja i sticanja dodatnod znanja kako bi od studenata postali  dobri  inženjeri.
Prilikom ove posete, dekani dvaju fakulteta, FTN-a i Tehnikuma, ugovorili su međusobnu saradnju. Saradnja podrazumeva da će na FTN dolaziti gostujući predavači u vidu profesora sa Tehnikuma iz Beča, kao i što će nasi profesori odlaziti tamo, zatim, da ce svaka završna generacija studenata Mehatronike gostovati na Tehnikumu u Beču gde će za njih biti organizovana predavanja, kao i mogućnost odlaska naših studenata u Bec na završne studije gde bi radili diplomski rad.

"LILY" u St.Peterburgu

mehatronika | 18 Novembar, 2009 17:10

Kad smo se najmanje nadali, stigao je poziv iz Rusije. U okviru 12. Industrijskog foruma  Rusije i sajma Mehatronike i Robotike u ruskom gradu St.Peterburgu koji se održao u septembru 2008 godine, bio je organizovan kup u robotici EUROBOT Severna Zvezda. Na tom kupu našu zemlju su predstavljale tri ekipe: "LILI", "Ubermachine" i "Mi". Poučeni iskustvima, rutinom, lukavstvom stečenim na Nacionalnom takmičenju u robotici kao i takmičenju u Nemačkoj, lako smo se domogli finala.
U finalu su se borili roboti dve srpske ekipe 'LILY" i "UBERMACHINE" i posle nekoliko, dosta izjednačenih rundi, pehar pobednika je osvojila ekipa "LILY". Treca srpsaka ekipa "MI" je prošla u četvrtfinale i tu nije imala sreće, mada  je imala kvalitetnijeg robota.
Može se reci da smo dostojno predstavili našu zemlju tamo i svima bih preporučili da, ako su u mogućnosti, posete St.Peterburg, jer je to jedan fantastican, prelep grad!

 

rusija

 

"LILY" u Heidelbergu

mehatronika | 18 Novembar, 2009 16:56

lilimexico
U maju 2008 godine je održana manifestacija Eurobot 2008 u nemačkom gradu Heidelbergu. Odmah po dolasku, stekli smo utisak da se ekipe iz Srbije respektuju. To netreba da čudi, jer su ekipe robotičara iz ovako male države u proslosti ostvarivale lepe rezultate, dva druga mesta, treće, peto, šesto itd.
Takmičenje je trajalo tri dana. Na početku, sve nam je išlo od ruke. Ređali smo pobedu za pobedom. Imali smo sve vreme visoko mesto na rang listi. Nažalost, desilo se neočekivano. Na nesreću, izgubili smo od realno mnogo slabije ekipe... Jednostavno, nešto je zakazalo. Realno, robot je po kvalitetu bio za treće, četvrto mesto, a osvojili smo 9. mesto od oko 60 ekipa.
Međutim, 9. mesto nije mala stvar kada se uzme u obzir da smo mi za izradu robota imali budžet od 700 eura, dok je izrada pobedničkog robota kostala 7000 eura i to je bio robot iz Francuske, inače neprikosnovene zemlje iz Evrope što se robotike tiče. Ali, mala je to uteha bila...
lilidiploma9

Ekipa i robot "LILY"

mehatronika | 18 Novembar, 2009 15:32

 

lilisrbija
 

 Robot: "LILY"

 Članovi i uloga u ekipi (s leva na desno):                       
 - Rober Kovač - elektronika 
 - Milan Romić -programiranje 
 - Petar Francišković - menadžer
 - Albert Nemet - mehanika

Zadatak: "Mission to Mars"
 
Smer: Mehatronika, Robotika i Automatizacija - Fakultet tehničkih nauka Novi Sad
 
Ideja vodilja: Najjednostavnije rešenje je najbolje rešenje!!

Jednim sistemskim prilazom problemu došli smo do rešenja u vidu robota koji je bio sklop jednostavnih jedinica, ali koje su uvek i pravovremeno odradjivale svoj deo posla. Treba dodati da smo na vreme krenuli na posao i to nam je ujedno i bila konkurentska prednost u odnosu na druge ekipe. Na vreme smo imali model i na vreme smo uradili elektroniku, te nam je ostalo dovoljno vremena da robota dobro isprogramiramo, da nista ne prepustimo slucaju, te da robot radi, bude "pametan" i da pobedjuje.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb