Od mehatronike do menadžmenta

Baze podataka i softveri

mehatronika | 20 Novembar, 2009 15:51

 

 

Baze podataka i softveri predmeti su interesovanja kako Mehatroničara tako i Menadžera. Mehatroničar je tu da napravi funkcionalnu bazu podataka u koju će se smestati korisni podaci, dok je uloga menadžera da zna da "vadi" korisne podatke iz baze podataka te da ih koristi za unapredjivanje biznisa. Podaci koji se unose i vade iz baze moraju biti pravi, kvalitetni, korisni, svrsishodni. Slična je situacija i sa softverima. Uloga Mehatroničara je da napravi dobre softvere, a Menadžera da razume i koristi softvere.

Baza podataka je kolekcija podataka organizovanih za brzo pretraživanje i pristup, koja zajedno sa sistemom za administraciju, organizovanje i memorisanje tih podataka, čini sistem baze podataka. Iz ugla korisnika, podaci su na neki logički način povezani. Oni predstavljaju neke aspekte realnog sveta.

Korisnici pristupaju bazi podataka prvenstveno preko upitnika. Korišćenjem ključnih reči i svrstavanjem komandi korisnici mogu brzo da pronađu, preurede, grupišu i odaberu oblast u mnogim zapisima koje treba vratiti ili pomoću kojih treba sastaviti izveštaje o naročitoj skupini podataka u skladu s pravilima dotičnog sistema vođenja baze podataka.

Softveri su programi (naredbe, instrukcije) koji "govore" računaru kako treba da izvršava određene zadatke. Softver je način zapisa algoritama u obliku koji je razumljiv računaru.

MD - Tim

mehatronika | 19 Novembar, 2009 01:36

Predstavljam Vam MD - tim:

 

Godinama rada u svetu računara kao i elektronike, programiranja i internet mreža dolazimo do zaključka da ako se to ne zapiše, nismo ni postojali. Jedan mali kutak na širokom internetu zauzima "MD tim" koji beleži sve svoje radove i iskustva u pomenutim oblastima. Za više informacija posetite www.md-tim.com

 

Zajednički cilj Mehatronike i Menadžmenta na FTN-u u Novom Sadu

mehatronika | 19 Novembar, 2009 01:32

1. postizanje kompetencija i veština u bavljenju poslom
2. ovladavanje praktičnim veštinama potrebnim za obavljanje profesije
3. razvijanje sposobnosti za timski rad
4. sposobnost kreativnog razmatranja problema
5. razvijanje svesti za potrebom permanentnog obrazovanja
6. sposobnosti za saopštavanje i izlaganje svojih i zajedničkih rezultata saradnicima, stručnoj i široj javnosti
7. primena savremenih informacionih tehnologija
8. primena opštih međunarodnih standarda,standarda kvaliteta, zaštite zivotne sredine i društva u celini
pikado

Timski rad

mehatronika | 18 Novembar, 2009 18:47

4
Tražiti pomoć nije slabost!!! Tako nastaje progres jer ljudi timski rešavaju probleme!
U timu se nadoknađuju neke nesavršenosti ili slabosti koje pojedici mogu da imaju.
U timu su svi podređeni jedinstvenom cilju i  akcijama doprinose da se zajednički cilj ostvari.
Ujedinjenje, harmonija i jedinstvo članova čine veliku silu tima.

Šta sada rade članovi ekipe "LILY"?

mehatronika | 18 Novembar, 2009 18:05

Albert Nemet, koji je između ostalog, u ekipi radio mehaniku robota, nedavno se vratio sa Tehnikuma iz Beča, gde je bio na završnim studijama i radio na diplomskom radu. Oblast iz koje je birao temu diplomskog rada naravno je robotika - industrijska robotika.
Robert Kovač, koji je u ekipi "LILY" ,između ostalog, bio zadužen za elektroniku, nalazi se na Tehničkom fakultetu u Budimpešti, gde radi na projektima vezanim za elektroniku, robotiku i slično, gde će mu rezultati tih analiza sigurno poslužiti pri izradi diplomskog rada.
Programer ekipe "LILY", Milan Romić, radi na raznim projektima te polako privodi fakultet kraju. Zajedno sa Danilom Macanovićem, koji je student elektrotehnike na FTN-u, osnovao je "MD Tim" koji nam svima stoji na raspolaganju za rešavanje problema vezanih za Mehatroniku, Robotiku, Automatiku, Web dizajn itd.
Petar Francišković, menadžer ekipe "LILY", baveći se između ostalog organizovanjem ljudskih, finansijskih i drugih resurasa, pronašao je sebe u ovoj oblasti te je paralelno sa Mehatronikom upisao i Investicioni menadžment na FTN-u gde se usavršava i stiče dodatna znanja.

 

liliekipa

 

Stoji: Petar Francišković

Sede, sa leva na desno: Robert Kovač, Milan Romić, Albert Nemet

Mehatronika na Tehnikumu u Beču

mehatronika | 18 Novembar, 2009 17:53

tehnikum
 
Zahvaljujući dvoici gurua, Dekanu FTN-a  Iliji Ćosiću kao i profesoru Mehatronike na FTN-u Branislavu Borovcu, za studente završne godine Mehatronike, Fakultet tehničkih nauka je u novembru 2008 godine, organizovao stručnu posetu Tehničkom fakultetu Univerziteta u Beču, gde je za nas  bila  oraganizovana nastava na engleskom jeziku, kao i poseta proizvodnim firmama iz oblasti Mehatronike, Robotike i Automatizacije, izmedju ostalih firme ABB i Festo,  sve sa ciljem usavršavanja i sticanja dodatnod znanja kako bi od studenata postali  dobri  inženjeri.
Prilikom ove posete, dekani dvaju fakulteta, FTN-a i Tehnikuma, ugovorili su međusobnu saradnju. Saradnja podrazumeva da će na FTN dolaziti gostujući predavači u vidu profesora sa Tehnikuma iz Beča, kao i što će nasi profesori odlaziti tamo, zatim, da ce svaka završna generacija studenata Mehatronike gostovati na Tehnikumu u Beču gde će za njih biti organizovana predavanja, kao i mogućnost odlaska naših studenata u Bec na završne studije gde bi radili diplomski rad.

"LILY" u St.Peterburgu

mehatronika | 18 Novembar, 2009 17:10

Kad smo se najmanje nadali, stigao je poziv iz Rusije. U okviru 12. Industrijskog foruma  Rusije i sajma Mehatronike i Robotike u ruskom gradu St.Peterburgu koji se održao u septembru 2008 godine, bio je organizovan kup u robotici EUROBOT Severna Zvezda. Na tom kupu našu zemlju su predstavljale tri ekipe: "LILI", "Ubermachine" i "Mi". Poučeni iskustvima, rutinom, lukavstvom stečenim na Nacionalnom takmičenju u robotici kao i takmičenju u Nemačkoj, lako smo se domogli finala.
U finalu su se borili roboti dve srpske ekipe 'LILY" i "UBERMACHINE" i posle nekoliko, dosta izjednačenih rundi, pehar pobednika je osvojila ekipa "LILY". Treca srpsaka ekipa "MI" je prošla u četvrtfinale i tu nije imala sreće, mada  je imala kvalitetnijeg robota.
Može se reci da smo dostojno predstavili našu zemlju tamo i svima bih preporučili da, ako su u mogućnosti, posete St.Peterburg, jer je to jedan fantastican, prelep grad!

 

rusija

 

"LILY" u Heidelbergu

mehatronika | 18 Novembar, 2009 16:56

lilimexico
U maju 2008 godine je održana manifestacija Eurobot 2008 u nemačkom gradu Heidelbergu. Odmah po dolasku, stekli smo utisak da se ekipe iz Srbije respektuju. To netreba da čudi, jer su ekipe robotičara iz ovako male države u proslosti ostvarivale lepe rezultate, dva druga mesta, treće, peto, šesto itd.
Takmičenje je trajalo tri dana. Na početku, sve nam je išlo od ruke. Ređali smo pobedu za pobedom. Imali smo sve vreme visoko mesto na rang listi. Nažalost, desilo se neočekivano. Na nesreću, izgubili smo od realno mnogo slabije ekipe... Jednostavno, nešto je zakazalo. Realno, robot je po kvalitetu bio za treće, četvrto mesto, a osvojili smo 9. mesto od oko 60 ekipa.
Međutim, 9. mesto nije mala stvar kada se uzme u obzir da smo mi za izradu robota imali budžet od 700 eura, dok je izrada pobedničkog robota kostala 7000 eura i to je bio robot iz Francuske, inače neprikosnovene zemlje iz Evrope što se robotike tiče. Ali, mala je to uteha bila...
lilidiploma9

Ekipa i robot "LILY"

mehatronika | 18 Novembar, 2009 15:32

 

lilisrbija
 

 Robot: "LILY"

 Članovi i uloga u ekipi (s leva na desno):                       
 - Rober Kovač - elektronika 
 - Milan Romić -programiranje 
 - Petar Francišković - menadžer
 - Albert Nemet - mehanika

Zadatak: "Mission to Mars"
 
Smer: Mehatronika, Robotika i Automatizacija - Fakultet tehničkih nauka Novi Sad
 
Ideja vodilja: Najjednostavnije rešenje je najbolje rešenje!!

Jednim sistemskim prilazom problemu došli smo do rešenja u vidu robota koji je bio sklop jednostavnih jedinica, ali koje su uvek i pravovremeno odradjivale svoj deo posla. Treba dodati da smo na vreme krenuli na posao i to nam je ujedno i bila konkurentska prednost u odnosu na druge ekipe. Na vreme smo imali model i na vreme smo uradili elektroniku, te nam je ostalo dovoljno vremena da robota dobro isprogramiramo, da nista ne prepustimo slucaju, te da robot radi, bude "pametan" i da pobedjuje.

"Mission to Mars"

mehatronika | 17 Novembar, 2009 03:44

 

Zadatak za robotiku, Misija na Marsu, predstavljala je simulaciju onoga što bi stvaran robot, u stvarnoj situaciji na Marsu trebao da radi.
Ideja je bila da robot sakuplja na Marsu uzorke, te ih sortira i ostavlja na za to predviđena mesta, kako bi se oni kasnije donosili na zemlju radi ispitivanja. Ali, posto ne možemo da idemo na Mars, realna situacija se odvijala na stolu velicine bilijarskog stola gde su se takmičila dva robota, jedan protiv drugog, i koji je ostvario veći broj poena taj je pobeđivao. Dakle, roboti su sakupljali lopte sa stola, vadili ih iz odredjenih šaržera, sortirali ih, nosili ih na mesta koja su bila predviđena i istovarali ih, slagali po bojama ne bi li ostvarili veci broj poena i slično….
Sama izrada robota koji je odgovorio ovom zadatku je tražila mnogo vremena, mnogo uloženog truda, rada, sakupljanja i ulaganja znanja. Medjutim, sav trud se na kraju isplatio. Na Nacionalnom takmičenju Eurobot 2008 Srbija, u velikom stilu, protiv veličanstvenog protivnika, ekipa i robot "LILY" su pobedili, osvojili prvo mesto sa koga su se plasirali na završno Eurobot takmičenje u nemačkom gradu Heidelbergu. Ekipa je opravdala poverenje koje je zadobila od svojih profesora, asistenata, rodbine i prijatelja.

 

Pobednici

 

Eurobot

mehatronika | 17 Novembar, 2009 02:47

 

eurobotlogo

 

Eurobot je prvo bilo evropsko takmičenje u robotici, ali je sad već poprimilo veće dimenzije, tako da učestvuju i ekipe koje nisu iz Evrope, npr. Tajvan, Tajland, Mexiko itd.
Svake godine, krajem leta, izlazi novi zadatak koji je različit od prethodnog. Prema tom zadatku se pravi robot za narednu sezonu.Imali smo građevinske zadatke, ekološke zadatke, simulaciju zadatka gde robot na Marsu sakupla uzorke koji bi kasnije bili prevezeni na zemlju, sportske zadatke itd. Za sve ekipe koje žele da učestvuju na ovom takmičenju vazi isti zadatak i ista pravila. Srž je da robot mora biti potpuno autonoman, da mora da se uklopi u određene dimenzije, nesme da bude opasan po protivničkog robota te da ga ugrozi, ošteti, razori i slično, da se za izradu koriste standardima predviđeni materijali, elementi, komponente itd. i da odgovara definisanom zadatku.
Pravo učešća na ovom takmičenju imaju po tri ekipe iz svake zemlje. Posebno je inpresivno francusko nacionalno takmicenje gde se za tri mesta koja vode na Eurobot takmičenje bori vise od 200 ekipa robotičara. Mada i to nije veliki bauk, imajući u vidu da je Francuska neprikosnovena zemlja iz robotike, sto se Evrope tiče. Na našem nacionalnom takmičenju, obično se nađe oko 20 ekipa robotičara, i to mahom njih sa FTN-a, studenata Mehatronike koji svoje robote prave prevashodno da bi položili ispit, kao i ostali zaljubljenici u ovu oblast. Manje razvijene zemlje, ili one kod kojih svest o značaju robotike još nije doprla o velikoj meri, na Eurobot šalju sve svoje predstavnike, budući da in nema više od tri, a ima dosta primera takvih zemalja...

Ispit Mehatronika (Robotika)

mehatronika | 17 Novembar, 2009 02:19

Ispit Mehatronika - Robotika
 
Studenti 4. godine smera Mehatronika, Robotika i Automatizacija imaju obavezan ispit koji se zove Mehatronika, u okviru koga se pravi robot. Profesor studente podeli u grupe od po četiri-pet ljudi koji samostalno prave robota, ali  uz pomoć profesora i asistenata.
Sa početkom nove školske godine izlazi zadatak koji robot treba da izvršava, prema kojem se vrši njegova izrada. Ove godine zadatak je bio građevinski. Robot je potpuno autonomno sakupljao građevinski materijal u obliku pakova i greda i od njih zidao građevinske objekte.
Prošlogodišnji zadatak se zvao "Mission to Mars". Ideja je bila da robot sakuplja na Marsu uzorke, te ih sortira i ostavlja na za to predviđena mesta…. Godinu dana ranije, zadatak koji su trebali roboti da izvršavaju je bio ekološki. Dakle roboti su skupljali smeće u vidu limenki, plastičnih flaša ili baterija, sortirali ih i odlagali na predviđena mesta.
Znaci, svake godine imamo novi zadatak, koji je drugačiji od prethodnog, a prema tome i novog i drugačijeg robota. Sama izrada robota iziskuje dosta vremena i dosta rada. Na kraju, kada su roboti gotovi i spremni da se nadmeću u izvršavanju zadataka, organizuje se Nacionalno takmičenje u robotici gde učestvuju studenti Mehatronike sa Fakulteta tehničkih nauka, kao i svi zainteresovani studenti drugih fakulteta i smerova iz cele naše zemlje, uceniči Srednjih tehnickih školi, kao i svi zainteresovani mladi ljudi koji vole robotiku i tehniku. Prve tri ekipe sa Nacionalnog takmičenja predsavljaju našu zemlju na manifestaciji koja se naziva Eurobot, dok su ostale ekipe polozile ispit sa visokom ocenom.

Mehatronika na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

mehatronika | 17 Novembar, 2009 00:10

 

FTN

 

 

 Studijski program osnovnih akademskih studija Mehatronike je prvi interdisciplinarni studijski program na fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Zajednički su ga uspostavila četiri departmana: Departman za industrijsko inžinjerstvo i menadžment, Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, Departman za računarstvo i automatiku i Departman za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo.

Na osnovnim akademskim studijama Mehatronike koje traju četiri godine postoje dve studijske grupe: Mehatronika, robotika i automatizacija i Mehatronika u mehanizaciji. Prve tri godine su zajedničke, a zatim se studenti  na osnovu sopstvenih sklonosti i želja opredeljuju za jednu od ove dve studijske grupe. U okviru studijske grupe Mehatronika, robotika i automatizacija akcenat se stavlja na primenu mehatronike u robotici i automatizaciji (u okviru preduzeća, savremene automatizacije u kućnim okruženjima, ...), a u okviri studijske grupe mehatronika u mehanizaciji akcenat se stavlja na primenu mehatronike u savremenoj mehanizaciji.

Šta je mehatronika?

mehatronika | 16 Novembar, 2009 23:59

 

Mehatronika

Mehatronika je sinergetska kombinacija više inženjerskih disciplina:Mašinstva, Elektrotehnike (elektronike) i Računarstva (programiranje i automatika).
Kao što u svim profesionalnim delatnostima postoje profesionalne tajne, tako je to i u mehatronici.
Ne bi nam bio dovoljan jedan život da ovladamo kompletnim znanjima, zakonitostima, veštinama kojima obiluju ove tri zasebne oblasti inženjerskih disciplina.
Zato tajna mehatronike leži u znanju osnovnih zakonitosti ovih triju disciplina, te u njihovom povezivanju, gde za rezultat povezivanja dobijamo automatizovani sistem ili robota.

«Prethodni   1 2
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb