Od mehatronike do menadžmenta

Eurobot

mehatronika | 17 Novembar, 2009 02:47

 

eurobotlogo

 

Eurobot je prvo bilo evropsko takmičenje u robotici, ali je sad već poprimilo veće dimenzije, tako da učestvuju i ekipe koje nisu iz Evrope, npr. Tajvan, Tajland, Mexiko itd.
Svake godine, krajem leta, izlazi novi zadatak koji je različit od prethodnog. Prema tom zadatku se pravi robot za narednu sezonu.Imali smo građevinske zadatke, ekološke zadatke, simulaciju zadatka gde robot na Marsu sakupla uzorke koji bi kasnije bili prevezeni na zemlju, sportske zadatke itd. Za sve ekipe koje žele da učestvuju na ovom takmičenju vazi isti zadatak i ista pravila. Srž je da robot mora biti potpuno autonoman, da mora da se uklopi u određene dimenzije, nesme da bude opasan po protivničkog robota te da ga ugrozi, ošteti, razori i slično, da se za izradu koriste standardima predviđeni materijali, elementi, komponente itd. i da odgovara definisanom zadatku.
Pravo učešća na ovom takmičenju imaju po tri ekipe iz svake zemlje. Posebno je inpresivno francusko nacionalno takmicenje gde se za tri mesta koja vode na Eurobot takmičenje bori vise od 200 ekipa robotičara. Mada i to nije veliki bauk, imajući u vidu da je Francuska neprikosnovena zemlja iz robotike, sto se Evrope tiče. Na našem nacionalnom takmičenju, obično se nađe oko 20 ekipa robotičara, i to mahom njih sa FTN-a, studenata Mehatronike koji svoje robote prave prevashodno da bi položili ispit, kao i ostali zaljubljenici u ovu oblast. Manje razvijene zemlje, ili one kod kojih svest o značaju robotike još nije doprla o velikoj meri, na Eurobot šalju sve svoje predstavnike, budući da in nema više od tri, a ima dosta primera takvih zemalja...

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb